Stagiune A1

Un proiect din categoria Comunitate, initiat de A1

  • 14 Aug 2013

   Proza din Aprozar

   Miercuri de la ora 21:00, adică astăzi, A1 împreună cu prozatorul ei preferat* vă invită la vernisarea proiectului: „Proza din Aprozar – cu Mihai Mateiu”, unde altundeva decât în stradă, pe strada Memorandumului, la numărul 2. „Proza din Aprozar” e un proiect editorial outdoor aflat la a doua ediție, și implică publicarea de proză scurtă în vitrina fostului Aprozar de pe Memo. Prima ediție s-a realizat în cadrul proiectului AltArt – „Orașul Vizibil”, când am republicat un text de William Saroyan: „Câțiva Sărmani”. Proiectul încearcă, pe de o parte, să promoveze literatura contemporană, în special proza scurtă și pe de altă parte să se înscrie într-o logică a urbanului asumat discret. În societatea urbană de astăzi, semnul, mesajul ne sar în ochi la tot pasul, într-o încercare permanentă de a ne pune piedici și de a ne invada gândurile. E suficient să ne gândim la piețe celebre, și-n același timp extrem de aglomerate pietonal, precum Times Square din New York sau Hachiko Square din Tokyo, pentru a ne face o idee despre extremul acestei situații. Reclame multisenzoriale invadează retina și timpanul, impunându-și agresiv mesajul. Pe de altă parte, orașul - și acum ne gândim la Cluj – poate păstra și semne subtile, invitații discrete într-o altă lume, și aici am pomeni cei Trei Ursuleți de pe clădirea din fața magazinului Central, care nu mai promovează un mesaj, ci trimit la o lume. Proiectul „Proza din Aprozar” asta își propune, să evoce lumi, care să invadeze discret orașul și să deturneze spre visare. În cazul textului lui Mihai Mateiu, intitulat „intimitate”, e vorba despre o lume a internetului și a spațiului public, dar și o lumea a parcursului monoton și a procrastinării impotente. Ținând cont că vorbim despre un proiect editorial outdoor, ne-a plăcut mult ironia inerentă titlului. Prin urmare, vă așteptăm de la 21:00 la o întâlnire cu scriitorul și cu textul său. Să veniți, căci pe lângă literatură, o să mai fie biscuiți à la Lavi și limonadă. Și am încheia cu un citat dintr-o comedie distopică, intitulată „Idiocracy”, un film relevant în cazul discuției de față: „And there was a time in this country, a long time ago, when reading wasn't just for fags and neither was writing. People wrote books and movies, movies that had stories so you cared whose ass it was and why it was farting, and I believe that time can come again.” Iar la partea de mulțumiri; îi mulțumim lui Mihai că-i scriitor, dlui Florin Chereji pentru afiș, fetelor de la crestemidei.ro prin care am finanțat proiectul și-n general oamenilor buni de la oraș și sat. *Mihai Mateiu s-a născut în 1976 la Târgu-Mureș. De 15 ani trăiește în Cluj-Napoca. În 2011 a publicat la Editura CDPL volumul de povestiri „Oameni”. În prezent lucrează la terminarea primului său roman.
  • 23 Iul 2013

   recitalul de vioară se amână

   Pe motiv de vecin insensibil la muzică, recitalul de vioară de pe acoperiş se amână pe începutul lui august, când vecinul va fi în concediu. Mulţumim de înţelegere.
  • 22 Iul 2013

   Galeria A1 vă mulţumeşte.

   Cu o parte dintre voi o să ne vedem în data de 24 iulie, când va avea loc recitalul de vioară pe acoperiş. Revenim cu detalii pe mail.
  • 12 Iul 2013

   Ton pe beton

   În perioada 1-4 august vom amplasa pe bulevardul eroilor o pianină. Timp de patru zile pianina va constitui un obiect stradal temporar și interactiv, lăsat la îndemâna trecătorilor. Oricine va dori – în măsura talentului și a cunoștințelor muzicale - își va putea asuma instrumentul. Rezultatul ar fi o serie de recitaluri ad hoc, în stradă. Poate vor exista doritori care-și vor aduce propriile instrumente, iscându-se astfel adevărate concerte stradale. De pe pianină vor porni nu doar note muzicale ci și un ansamblu de buline (listate pe autocolant) colorate, de variate dimensiuni. Vom lipi buline pe trotuar și pe clădirile adiacente, într-o încercare de cotropire prin pete de culori și note muzicale a unui colț de Cluj.
  • 25 Iun 2013

   qub

   Azi suntem proiectul SPAM cu numărul trei. qub și-ar dori să fie un palindrom. e doar un paliedru; un corp împodobit pe patru din cele șase fețe pătrate cu QR-uri, ce trimit la un alt obiect, considerat monumental. qub e un corp abstract ce cuprinde virtual reprezentarea statuară a doctorului Constantin Istrati. Îl readucem pe doctorul Istrati în locul lui firesc printr-un QR code și obținem astfel o apropiere virtuală cu privitorul. Codul QR are rolul de a transfera lucrarea din spaţiul public real în spaţiul personal, virtual, al utilizatorului de smartphone. Lucrarea qub va rămâne în Parcul Carol timp de o lună, 25 iunie - 25 iulie. Lucrarea face parte din programul SPAM. Lansat în toamna lui 2012, programul de artă contemporană SPAM își propune amplasarea pe toată durata anului 2013, a cinci lucrări de artă contemporană temporară cu tema Copy/Paste, pe soclul original, acum gol, al statuii doctorului Constantin Istrati, realizată de către Oscar Späthe. Detalii despre activitatea SPAM Copy/Paste puteți să aflați la: www.facebook.com/SPAM.Parcul.Carol sau la: www.ioanaciocan.com Un proiect susținut de Graffiti Social Work, parte a BBDO Group România și realizat cu sprijinul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic.
  • 20 Iun 2013

   Ton pe Beton

   Azi am aplicat cu un proiect A1 la „Colours of Cluj”, un festival aflat anul ăsta la prima ediție, organizat de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia SHIFT – Transilvania Art Grup. Festivalul va avea loc în perioada 1 – 4 august 2013 şi are ca scop susţinerea şi promovarea de manifestări artistice variate şi inedite, folosind în principal spaţiul exterior şi încurajând diversitatea, dialogul şi gândirea alternativă. Propunerea noastră se numește „Ton pe Beton” și e cu tonuri de culoare, dar și muzicale, cum altfel. Să ne țineți pumnii. Mulțumim. mai multe detalii aici: http://tiny.cc/3i0yyw
  • 11 Iun 2013

   Cor[P]

   - concert coral pentru oameni și parcare - În 13 iunie, de la ora 18:00, vă invităm la un concert a capella susținut de corul Jubilate sub îndrumarea dirijoarei Mihaela Cesa-Goje. Concertul va avea loc în parcarea Primăriei din Piața Lucian Blaga, la etajul 5B. Cluj-Napoca. Încă o dată am ales să de-rutăm temporar un spațiu de la utilizarea lui cotidiană. Pentru aproximativ o oră, parcarea devine capelă, locurile de parcare sunt ocupate de pietoni, iar spațiul se golește de claxoane și se umple de muzică. În demersul nostru vom fi ajutați de minunatul cor Jubilate, care va prezenta un repertoriu divers: de la muzică gregoriană la acorduri contemporane. „Omul sfințește locul” nu e doar o vorbă de dicționar ci o realitate, care în termenii de azi s-ar traduce prin: spațiul public nu ține doar de arhitecți și de urbaniști, ci mai ales de modul în care individul – respectiv corpul – se raportează la spațiu, cum adoptă și folosește spațiile. Cor[P] e un concept jucăuș care acceptă orice formă și orice fel de utilizare. În cazul nostru ar putea fi vorba de un corp coral, de un corp de clădire, de corpuri umane, de corpuri de iluminat. Corpul circumscrie, corpul înscrie. Sens și direcție. Intrarea este liberă. După concert sunteți invitați să rămâneți la ceai și biscuiți oferiți de Ceainăria Demmers și Prăjitureasa. Cor[P] este un eveniment A1 cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Corul Jubilate al Capelei Sf Iosif a fost înfiinţat în anul 2006, din iniţiativa dirijoarei Mihaela Cesa-Goje. Formaţia reunește studenţi și cadre didactice ale Liceului de Muzică “Sigismund Toduţă” şi ale Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, precum şi membri ai corurilor Operei Naţionale Române şi Filarmonicii “Transilvania”, acumulând în repertoriu peste două sute de lucrări ce acoperă o paletă stilistică generoasă, de la Renaşterea italiană la creaţiile cele mai recente. COMPONENŢA CORULUI JUBILATE: SOPRAN: Simona Baltog; Monica Balan; Mihaela Bogdan; Ioana Maria Dan; Demeter Zsuzsanna; Cornelia Feraru; Beatrice Iordache ALTO: Mihaela Baciu; Demeter Vincze Tekla; Daniela Vilt; Sonia Vulturar TENOR: Lucian Ghişa; Hermann Szabolcs; Vasile Tăpăstău; Radu Zaharia BAS: Andrei Cărăuş; Dacian Cesa-Goje; Demeter Vincze Andras; Kopeczi Sandor; Dan Variu Program Cor[P] • Magnum Mysterium – Morten Lauridsen • Miserere- Antonio Lotti • Hear My Prayer – Henry Purcell • Vos Omnes - Tomas Luigi Da Victoria • Abendlied – Joseph Rheinberger • God Be In My Head -John Rutter • Ubi Caritas – Maurice Durufle • Ave Verum – Franz Liszt • Notre Pere – Maurice Durufle • Dormi Floare Dragă – Alexandru Negriuc • Ubi Caritas – Paul Mealor • A Choral Amen – John Rutter • Lux Aurumque – Eric Whitacre • Nunc Dimittis – Gustav Holst
  Despre proiect

  Despre proiect:

  Ai ascultat vreodata un recital de pian pe strada? Ti-ai imaginat un recital de vioara pe un acoperis? Sau un concert coral intr-o parcare auto? Sau un recital de trompeta intr-un fost cinema clujean? Ai citit vreodata o poveste publicată pe-o vitrina? Ti-ai inchipuit cum suna sute de clopotei pe un pod? Ai vernisat lucruri dragi în stradă?

  Cand am inceput sa ne punem astfel de intrebari ne-am dat seama ca, pe langa faptul ca ne dorim toate aceste minunatii, ele ne si sunt la indemana.

  Asa am scos pianul in strada, in mai 2012. Fiindca Alexandru Negriuc e prietenul nostru si un pianist talentat, suficient de traznit incat sa-si puna pianul la bataie. Asa am realizat instalatia video interactiva care ne-a conectat cu Timisoara. Cu sprijinul Aditei de la Demmers, cu generozitatea Institutului Francez care ne-a imprumutat un proiector, cu camera lui Ovidiu si colaborarea librariei Carturesti din Timisoara. Si un ecran – foaie de calc la sase lei, cumparat din banii nostri.

  Asa am publicat povestea din vitrina aprozarului de pe Memorandumului nr 2. Asa am instalat cei 500 de clopotei de pe podul Elisabeta. Nascocite de noi, ultimele doua proiecte mentionate au vazut lumina zilei in cadrul unui proiect intitulatOrasul Vizibil, produs de Fundatia Altart.

  La scurt timp ne-am dat seama ca lucrurile se intampla cumva firesc, important e sa ti le doresti suficient.

  Cu timpul, proiectele noastre au crescut in poveste, la fel si bugetul preconizat pentru indeplinirea lor. De exemplu, concertul coral din parkingul auto presupune un cor de minimum 16 persoane bine pregatite din punct de vedere profesional, al caror talent ne dorim sa-l putem rasplati. Si aici avem nevoie de solutii financiare care sa ni se potriveasca.

  De ce facem toate astea?

  Fiindca in momentul in care un pianist nu mai canta pe scena Conservatorului, ci pe strada, ceva din automatismele noastre de gandire se schimba. Pentru ca spatiul public pe care il folosim zi de zi (strada, parcarea) sau cel care zace neutilizat (precum un acoperis) are capacitatea de a ne surprinde in momentul in care incepem sa-l si locuim prin joaca, experimente, instalatii, evenimente, comunicare. Iar noi am ales sa adoptam spatii si sa le de-rutam de la utilizarea lor cotidiana.

  De ce vrem sa crestem ideile noastre cu voi?

  Cam tot ce am facut pana acum a avut o doza sanatoasa de joaca. In schimb, devenim extrem de seriosi in momentul in care ne apucam de treaba, ca sa punem in practica traznaile iesite din energia noastra combinata. Pentru noi e foarte important sa facem cat mai putine compromisuri si incercam pe cat posibil sa adaptam realitatea dupa imaginatia noastra. Asta nu ne face nebuni, ci doar visatori.

  Cei 8000 de lei pe care speram sa-i strangem pe Crestem Idei ne vor ajuta sa acoperim costurile pentru recitalul de vioara din luna iulie.

  Vor contribui partial la finantarea proiectului editorial outdoor din vitrina aprozarului de pe Memorandumului. Vom publica urmatorul prim text in iunie si apoi tot la doua luni urmatoarele texte de proza scurta timp de minimum cinci editii.

  Vom realiza o platforma online pentru un joc ce presupune o succesiune de desene si texte produse de utilizatorii respectivei platforme, pe modelul telefonului fara fir. E un joc al imaginatiei, iar mediul virtual ii este cel mai adecvat.

  Vom produce intr-un spatiu industrial cele patru anotimpuri (Vivaldi vs Piazzolla) cu tineri muzicieni din Cluj.

  Vom finanta instalatia „conturn”, instalatie video ce va reproduce in Turnul Croitorilor panorama de la ultimul etaj al Turnului Pompierilor.

  Pe timpul desfasurarii campaniei de strangere de fonduri va vom tine la curent cu organizarea evenimentelor din vara si cu orice modificare survenita in programul evenimentelor din toamna.

  DespreA1

  Decat niste prieteni.

  Suntem preocupati de spaţiul in care traim si am ales sa-l experimentam ca pe un imens loc de joaca, spatiu posibil pentru interventii, instalatii, vernisaje, recitaluri de pian, concerte, poezie pe pereti, ingeri, evenimente etc.

  Altfel, suntem primii in alfabet si pe locul doi in sistemul de numeratie dar primii nu prea conteaza, fiind cam zero.

  Vernisaje în stradă –Bolyai 1A

  Pianul evadat– recital de pian pentru oameni si macadam (Str. Potaissa, Cluj  –  mai 2012)

  Ocheada din strada in strada– instalatie video interactiva (Cluj-Timisoara – iunie 2012)

  Aprozar– interventie in vitrina fostului aprozar/florarie de pe Memorandumului, 2. Interventia a facut parte din cadrul proiectului Orasul vizibil – 2012,organizat de Fundatia Altart si cofinantat de Primaria municipiului Cluj-Napoca. (Cluj – noiembrie 2012)

  Fuga in pas minor– instalatie cu 500 de clopotei pe podul pietonalRegina Elisabeta.Instalatia a facut parte din cadrul proiectului Orasul vizibil – 2012,organizat de Fundatia Altart si cofinantat de Primaria municipiului Cluj-Napoca. (Cluj – noiembrie 2012)

  Loading
  X