Bumbata

Un proiect din categoria Fotografie, initiat de Cosmin Bumbut

  • 06 Apr 2013

   Upgrade Bumbata

   Mulțumesc tuturor prietenilor-susținători. Deși nu mă așteptam, Bumbata a trecut de pragul de 100% după numai 6 zile. Dar m-am gândit să nu închei proiectul aici: dacă reușesc să mai strâng 5.600 de lei, toți susținătorii mei de până acum, dar și cei care li se alătură, vor primi un album foto de o calitate mult mai bună decât cea pe care mi-o propusesem inițial, în limita celor 10.000 de lei. Astfel, cu ajutorul unei finanțări mai mari, Bumbata va avea supracopertă și copertă cu timbru sec, forzaț colorat, și o hârtie mai groasă și mai frumoasă (130 g, dublu cretat-mat). Și încă o dată, vă mulțumesc că mă ajutați să finalizez unul dintre cele mai îndelungate proiecte de-ale mele.
  • 01 Apr 2013

   Print

   Multumesc tuturor pentru sustinere! In mai putin de 24 de ore s-au strins 13 la suta din cei 10000 lei, mi se pare mult mai optimist acum proiectul. :) Cele 12 fotografii din care se pot alege cartile postale si printurile in editie limitata sint aici: http://foto.bumbutz.ro/print_crestemidei/index.html
  Despre proiect

   
    Am inceput sa lucrez la cel mai indelungat proiect al meu, Bumbata (puscarie, in argoul detinutilor), cu 8 ani in urma. Prima oara cand am fost la Penitenciarul Aiud, in 2005, inainte de integrarea in UE, acesta nu fusese modernizat si avea inca un sistem celular (camere de detentie foarte mici), la fel ca la Sighet. Mi s-a parut un subiect inedit din punct de vedere vizual, iar mai tarziu am fost uluit de felul in care detinutii reusesc sa recreeze, in interiorul penitenciarului, o micro-societate care functioneaza dupa propriile reguli. Detinutii isi redefinesc valorile morale si construiesc ierarhii greu de inteles pentru cineva de „afara“.
    Pentru ca nu stiam de unde sa incep, am incercat sa ma apropii de detinuti. Le-am dat fotografii cu ei pe care sa le trimita mamelor, iubitelor, sotiilor sau copiilor, iar asta m-a ajutat sa le castig increderea si sa ma integrez mai usor printre ei. Am primit, in semn de prietenie, 2 bricege si un cutit, mi-au aratat cum se face un tatuaj in inchisoare, mi-au explicat cum reusesc sa introduca telefoane in celule, ba chiar mi-au scris pe un bilet un scurt dictionar de puscarie.
    Apropierea de ei m-a ajutat sa ii pot fotografia cu sinceritate, fara exagerari, fara sa ii transform in monstri sau in victime, ci asa cum sunt ei, bascaliosi, ostentativi, nostalgici sau evlaviosi. I-am fotografiat in celule, la biblioteca, in sala de sport, la cercul de goblen sau in timpul orelor de munca, scriind poezii sau aratandu-si tatuajele, la camera intima, alaturi de sotiile lor, la Comisia de eliberare conditionata sau in ultimele momente de dinaintea eliberarii. In cei patru ani petrecuti la Aiud am facut in jur de 15.000 de imagini pe care am incercat, mai multi ani la rand, sa le aleg, sa le editez, sa le pun cap la cap.
    Abia anul trecut, uitandu-ma inca o data in folderul cu imagini din Aiud, mi-a atras atentia o fotografie care continea un text scris de un detinut. La ultima mea vizita la penitenciar, gasisem in biroul celor de la Reintegrare sociala un dosar pe care scria „Creatii literare detinuti”. Am fotografiat poeziile si scrisorile lor si mai multe pagini din revista inchisorii, scrisa de mana chiar de ei. Am realizat atunci ca textele lor imi ofereau acel fir narativ pe care il cautam, care m-a ajutat sa incheg aceasta carte.
    Designul albumului l-am facut chiar eu, apoi am tiparit 3 exemplare la o editura de online publishing. As vrea sa public un tiraj de 1.000 de exemplare, insa sunt putine companii, edituri sau sponsori care ar dori sa se asocieze cu un proiect cu puscariasi. Am o mica parte din bani, insa mai am nevoie de 10.000 de lei ca sa pot tipari Bumbata, albumul foto despre penitenciarul Aiud, in 400 de exemplare. De aceea va cer voua ajutorul ca sa finalizez acest proiect. Multumesc frumos.
  Cosmin Bumbut
  www.bumbutz.ro

  „Cosmin Bumbut este unul dintre cei mai liberi oameni pe care ii cunosc. Nu se simte fortat nici sa documenteze, nici sa socheze. Are umor, si nu putin, pentru ca libertatea fara umor este de neimaginat, dar nici macar prin umor nu judeca. Nu ridiculizeaza pe nimeni. Are compasiune, dar acest lucru nu il orbeste la fel ca pe multi altii care sunt plini de compasiune; el nu uita ca si in lumea asta, de la detinut pana la temnicer, toti au cel putin doua fete, la fel ca in lumea de afara. Ar fi oricand capabil sa creeze perfectiune, dar el stie sigur ca si perfectiunea e doar o unealta si, ca toate uneltele, sunt momente in care nu se potriveste.“
  Attila Bartis


  Bumbata, de Cosmin Bumbut
  Cu o postfata de Attila Bartis
  Editie bilingva, romana-engleza
  Editura Punctum
  ISBN 978-606-93380-1-8
  Pret in librarii: 99 lei
  Hardcover, 228 pagini, 20x20 cm


   


  Loading
  X