Arhiva blog

ArticoleFAQEchipa Crestem Idei22%Pastila de crowdfundingRealizări

E greu sa schimbi Romania in bine...

Scris de Crestem Idei - Vineri, 01 Aprilie 2016

Saptamanile trecute am avut placerea de a fi gazdele, alaturi de Cluj Hub, a unei intalniri virtuale cu platformele de crowdfunding din Romania pentru a dezbate viitoarea Lege a [equity] crowdfunding-ului, preconizata sa fie publicata in acest an. Practic o persoana fizica va putea sa cumpere actiuni intr-o firma, firma ce apeleaza la o platforma de crowdfunding pentru a strange capital. 

Altceva insa decat legea in sine mi-a atras atentia in timpul intalnirii noastre, mai specific discutia in jurul inovatiei si a deschiderii romanilor spre utilizarea unor surse de finantare neconventionale pentru ideea lor. 

Inovatie ce nu se gaseste sau nu adreseaza o nevoie (multumim Mirel Borodi pentru insight)

Ca platforme de crowdfunding suntem printre primii care afla de un proiect, idee, produs, serviciu ce se vrea a fi lansat pe piata. Crestemidei.ro cauta aceste idei inovatoare pentru a le pune in legatura cu finantatorii ce le pot  sustine. Si de ceva timp ne-am dat seama  (nu numai noi cei de la crestemidei.ro) ca ne invartim in cerc, ca... reusim foarte greu sa gasim idei inovatoare utile. Putine din ideile de aplicatii sau produse pe care le gasim sunt centrate pe nevoile pietei reusind sa aduca valoare pentru un consumator. Ma intreb de ce? Poate sa fie legat de faptul ca Romania este o piata de desfacere si nu suntem educati sa ne gandim la nevoile clientilor?

Gradul de educatie antreprenoriala si rezistenta mica la efort

O campanie de crowdfunding  presupune munca si iar munca. Presupune efort, asumarea constienta a unor obiective financiare, o etica de lucru. O asteptare pe care noi incercam sa o demontam este ca odata publicata campania de crowdfunding banii vor incepe sa curga. Nu, in medie ai nevoie de 5-6 apeluri de finantare ca cineva (prietenii inclusi) sa iti dea 5 EUR.  Toate platformele au observat cat de greu este sa inveti un initiator de campanie cum sa faca bugetare, publicitate si management de proiect in cateva saptamani. Pentru multi initiatori e greu de inteles ca un proiect  cere efort personal sustinut  pentru realizare (una dintre cele mai de succes campanii de pe crestemidei.ro a fost incununarea a 8 ani de lucru!). Nu stim si parca ne e greu sa invatam care sunt mecanismele prin care poti sa iti atragi capital pentru a-ti sustine ideea (de afaceri sau orientata spre comunitate). Sa fie oare sistemul nostru educational de vina? La care se adauga lipsa unui eco-sistem antreprenorial?

Rusinea esecului si rusinea de a cere bani

Ca societate, pedepsim esecul  prin reactii ce numai antreprenor nu te incurajeaza sa fii: ”Doamne, te faci de rusine!” daca te expui si ratezi, daca ai incercat si ai cazut. Rar vorbim despre esecuri (astfel ratand sansa de a  invata din ele) si le ascundem pentru ca...rusinea.

Tot rusinea ne opreste sa cerem bani prietenilor. Da, e un subiect sensibil, il recunoastem cu totii.  Dar atunci cand ai o idee in care crezi, oare nu e normal ca cei mai apropiati oameni sa ti-o sprijine? De multe ori prietenii te sprijina (daca pot, desigur) si cand ideea e proasta pentru ca ei cred in tine si te vor fericit(a) (”Incearca...numai vezi ca te-am avertizat”). Multe din campaniile noastre au ratat strangeri de fonduri pentru ca initiatorilor le era greu sa insiste, sa explice, sa se expuna.

Si astfel cu rusinea in spate, ratam oportunitati de invatare si dezvoltare. Si rezultatele sunt palpabile pentru ca schimbam greu si timid.

Vestile bune...

Exista! Aici s-au finantat peste 30 de proiecte cu peste 65.000 EUR pana acum. Peste 80% dintre finantatorii crestemidei.ro participanti la un studiu de satisfactie au declarat ca vor sa finanteze si alte proiecte ce aduc ceva nou in comunitate, proiecte legate de mediu, inovatii. 

De aceea la crestemidei.ro vom contiua, cat mai putem, sa incurajam oamenii sa isi puna in aplicare ideile, vom educa, vom promova si vom continua sa schimbam ceva in bine. Ne bucuram ca nu suntem singuri dar ceea ce voiam sa spunem aici este ca exista unele obstacole pe care ca si societate trebuie sa le depasim, tin de mentalitate si educatie asa cum am scris mai sus. Si cei care citesc acest articol pot, luand seama la cele de mai sus, sa ajute. Educand, explicand, incurajand riscul, lasand rusinea la o parte, riscand, implicandu-se financiar in ideile care schimba Romania in bine. Altfel mi-e teama ca vom avea legi bune care nu vor avea la cine sa se aplice prea curand... Acest articol a fost scris de Oana Man-Kesselheim, co-fondator crestemidei.ro