Arhiva blog

ArticoleFAQEchipa Crestem Idei22%Pastila de crowdfundingRealizări

Catalin Vasile - tace si face: slujba, crowdfunding si multe altele!

Scris de Crestem Idei - Marți, 10 Noiembrie 2015

Profesionist in domeniul in care activeaza, business angel, corporatist cu suflet de ONG-ist, tatic de profesie, si sursa de inspiratie, Catalin e alaturi de Crestem Idei de ceva timp. Iata mai jos mai multe detalii despre Catalin, crowdfunding, inovatie si ... viata :)

  1. De cand si de ce ai decis sa cresti idei?

Catalin Vasile

Din 2013 cresc idei. Dupa cativa ani de frustrare ca nu reuseam sa „dau inapoi” societatii suficient. Reusisem cu greu sa gasesc cateva cauze si organizatii pe care sa le sustin cu bani in fiecare luna, simtindu-ma asa un pic mai implicat. Dar uitandu-ma in jurul meu, am observat ca multi dintre prietenii si colegii mei aveau aceeasi frustrare dar nu avusesera timpul, perseverenta sau pur si simplu sansa mea de a gasi acele cauze pe care sa le sustina. Si m-am intrebat ce as putea face pentru ei, iar crowdfunding-ul a parut solutia evidenta – sa le aduci oamenilor cat mai aproape proiectele care ar putea sa ii intereseze si pe care sa le sustina si astfel, impreuna cu initiatorii de proiecte care primesc finantare, sa facem o societate mai buna. Am plecat cu gandul sa lansez o platforma de crowdfunding dar le-am intalnit pe Oana, Catalina si Judith care lansasera CrestemIdei.ro si am realizat ca impreuna putem fi o prezenta mai puternica, asa ca le-am rugat sa ma lase sa ajut. Si m-au lasat :).

2. Cum vezi tu fenomenul crowdfunding in Romania?

E un proces de educare atat pentru initiatorii de proiecte cat si pentru sustinatori. Si suntem intr-un cerc vicios pe care noi incercam sa il transformam intr-o spirala usor ascendenta:

-  Initiatorii de proiecte nu au experienta de a-si promova ceea ce fac, iar experienta de fundraising este limitata la sponsorizarile corporatiilor sau la fonduri nerambursabile

-  Donatorii nu se alatura platfomei daca nu gasesc proiecte relevante pentru ei

Sper insa sa putem trece mai repede prin procesul asta si sa devenim un factor de schimbare mai important in Romania.

3. Stim ca munca ta de zi cu zi are o componenta de inovare. Ce parere ai, in ce masura se inoveaza in Romania?

In Romania exista multa creativitate dar putina inovatie. Pentru ca a trece de la una la alta este nevoie de executie si de multe ori ne blocam aici. Celor cu idei, fie le lipseste simtul comercial de a le transforma in produse vandabile, fie nu au spiritul antreprenorial care sa ii faca sa isi asume riscul si sa parieze pe ideea lor, sau pur si simplu nu implementam bine. Dar lucrurile astea pot fi schimbate (prin educatie, prin infrastructura suport, prin exemple de succes). Si e mai bine ca avem de lucru la partea asta a ecuatiei decat la zona de creativitate. Daca vom avea o strategie coerenta, Romania poate deveni foarte repede un pol important al industriilor creative din Europa.

4. Esti implicat si in alte initiative inovatoare, ne poti da cateva exemple?

Ma implic in mai toate proiectele de responsabilitate sociala ale ING, dintre care cel mai drag imi este incubatorul de afaceri organizat impreuna cu CROS – Universitatea Alternativa  care m-a adus alaturi de cateva startup-uri foarte faine. Asociatia Nationala a Vanzatorilor Profesionisti , pe care am lansat-o anul acesta, poate nu suna inovator, dar noi, membrii fondatori, credem ca aduce o noua perspectiva asupra acestei zone profesionale care angreneaza mare parte din forta de munca si care nu era reprezentata pana acum in nici un fel.

5. Cine e si ce face Catalin in restul timpului? Ne poti spune cateva cuvinte despre tine?

Ma caracterizez ca un corporatist cu suflet de ONG-ist. Conduc canalele de distributie ale ING (retea de sucursale si call center-e). Imi place sa fiu bancher pentru ca intermedierea financiara ajuta si ea la cresterea economiei. Noi suntem cei care colectam micile economii alte clientilor si in baza lor dam credite companiilor care vor sa se dezvolte. Si daca faci asta cu pasiune si responsabilitate, poti avea multe satisfactii in munca. In plus, lucrez cu aproape 1.500 de oameni frumosi de la care invat in fiecare zi.

Dar cel mai provocator este Sasha, baietelul de 1 an si 10 luni. El este cel care m-a invatat o groaza de lucruri in ultimul timp: de la cum unele obiecte pot fi folosite in cu totul alte scopuri decat cel pentru care au fost construite sau ca poti supravietui si fara sa dormi 8 ore legate pentru 1 an si 10 luni :).


Iata mai jos si mesajul lui Catalin (si aprobarea lui Sasha) la implinirea a 2 ani de cand Crestem Idei (decembrie 2014):