Blog archive

ArticlesFAQEchipa Crestem Idei22%Pastila de crowdfundingRealizări

"Ne doream o modalitate inovatoare de a realiza acest lucru si care sa ne asigure transparenta de care aveam nevoie" - Emil Vadana, organizator AIESEC Alumni Gala 22

Written by Crestem Idei - Vineri, 08 Aprilie 2016

Emil Vadana

Cu ceva timp in urma, unul din alumnii AIESEC Cluj-Napoca ne comunica ca doreste sa lanseze o campanie de crowdfunding pentru a colecta fondurile necesare realizarii Galei Alumnilor AIESEC, Gala cu numarul 22. In scurt timp, toata lumea s-a mobilizat, campania a rulat, s-a finantat, si gala s-a intamplat :). Emil Vadana, alumnus si parte din echipa de organizare, ne ofera cateva insights cu privire la derularea campaniei lor de crowdfunding. 

Cum ați ajuns la crestemidei.ro, deci la crowdfunding  ca metodă de finanțare?

Aveam definit un public tinta, insa nu aveam o infrastructura prin care sa interactionam cu el si sa facilitam doritorilor posibilitatea de a contribui voluntar (financiar) la organizarea evenimentului destinat tot lor. De asemenea, nu am dorit sa impunem un bilet de participare, ci sa coagulam comunitatea astfel incat sa simta ca e un eveniment pentru ei, sustinut de ei, dupa posibilitatile si dorintele fiecaruia.

Mai mult, ne doream o modalitate inovativa de a realiza acest lucru si care sa ne asigura transparenta de care aveam nevoie.

Cum s-a creionat începutul acestui proiect, se poate descrie un mini-plan, în câțiva pași, al procesului de finanțare?

 • cât a durat campania: 30 de zile
 • cum s-a realizat clipul de prezentare: echipa de organizare fiind dispersata in mai multe tari, am realizat un film din mai multe parti, cu clipuri filmate amator de catre membrii organizatori.
 • cum s-au împărțit rolurile în echipă: in functie de disponibilitatea de timp, dorinte si abilitati. A fost necesar totusi sa existe un rol de overview si “main drivers” pe fiecare arie principala.
 • cum s-au ales valorile contribuțiilor: printr-un proces prelungit de cercetare, brainstorming si iteratii succesive, am definit valorile contributiilor in functie de disponibilitatea viitorilor contribuitori, de o estimare astfel incat sa existe un maxim de resurse atrase comparativ cu numarul de donatii * valoarea lor; si nu in ultimul rand, de un grad de originalitate, in functie de specificul grupului tinta (mai ludic)
 • care au fost motivele pentru care v-ați atins targetul: am contactat personal publicul tinta prin email/ telefon (unde era posibil), putina promovare in cadrul comunitatii si follow-up. De asemenea, am tinut o evidenta indeaproape a progresului si am mobilizat donatorii sa contribuie in termenul stabilit.

Ce sfaturi practice le-ați oferi celor care doresc o astfel de finanțare?

E dificil sa dam sfaturi altora, insa asta s-a potrivit pentru noi si ne-a ajutat: 

 • Sa intelegem bine ce este o campanie de crowdfunding, cum functioneaza, ce a functionat la altii - atat la Crestem Idei, cat si la alte proiecte pe alte platforme. Internetul e plin de resurse ;)
 • Sa stim din start cui ne adresam (publicul tinta), sa il intelegem si sa incercam intr-o cat mai mare masura sa raspundem nevoilor acestuia.
 • Sa avem o descriere detaliata si clara a proiectului. Si sa fie atractiva :)
 • Sa promovam campania
 • Sa facem follow-up cu potentialii donatori (chiar si cei care promit solemn ca vor contribui este posibil sa intarzie sau sa uite)

Ne readuci aminte de cateva din surprizele (recompensele) pregatite pentru finanțarea de pe crestemidei.ro si cand/cum vor fi ele livrate?

O descriere detaliata se regaseste aici: http://aiesec.crestemidei.ro/AIESECALUMNIGALA22

Ați mai apela la crowdfunding ca metodă de finanțare?

Da, cu siguranta, pentru fiecare proiect care se potriveste unui astfel de model.


Facts & Figures

 • Scopul campaniei: co-finantare necesara organizarii Galei Aiesec Alumni 22
 • Target financiar: 10.125 RON
 • Fonduri strânse: 10.128 RON
 • Număr susținători: 100
 • Durata campaniei: 30 de zile


http://aiesec.crestemidei.ro/projects/208-aiesec-alumni-gala-22?locale=ro

Vrei si tu sa iti incepi propria campanie de crowdfunding? Scrie-ne la salut@crestemidei.ro!