Vestă antiglonț

Un proiect din categoria Tehnologie, initiat de Elena Codin

  Despre proiect

  Proiectul nosrtru are în vedere construirea unei veste antiglonț performante, universale, flexibile, ușoare și ieftine. Ideea de bază a acesteia constă în înlocuirea plăcilor ceramice și a restului de conținut ce îngreunează vestele antiglonț tradiționale cu un lichid ce face parte dintr-o anumită categorie de fluide non-newtoniene, ce își mărește vâscozitea (se întărește) la impactul glonțului, și fibră de carbon. Astfel, vesta pe care o proiectăm are 3 avantaje cruciale: mai ieftină, mai ușoară, mai flexibilă; putând fi folosită în orice fel de situație primejdioasă.

  O vestă antiglonț tradițională, militară, cântărește aproximativ 16 kg și costă, în medie, 5000 de lei. Din cauza plăcilor ceramice încorporate în interiorul ei, a materialului metalic (dacă este folosit cu scopul de a conferi o mai bună rezistență) și a fibrelor de kevlar ce constituie căptușeala vestei, acestea se dovedesc deseori a fi ineficiente. Distingem și veste mai ușoare, folosite fie de gărzi de securitate, polițiști, ori cetățeni de mare importanță ce se află sub riscul de a fi atacați. Aceste veste oferă protecție împotriva loviturilor de cuțit sau gloanțelor de calibru mic, neasigurând siguranță pe deplin. Nicio categorie nu este flexibilă, și nici nu putem înlocui vestele militare cu cele soft și invers.

  Datorită faptului că vom înlocui greoaiele plăci ceramice cu fibră de carbon susținută de pasta de amidon (pe care o vom utiliza drept absorbant de șoc), echipamentele de protecție create de noi vor fi astfel mai ieftine (aproximativ 1900 RON), mai ușoare (7 kg) și mai flexibile, având uriașul potențial de a înlocui orice categorie de veste antiglonț folostie în prezent.

  O poveste despre eșec și reușite. Despre noi.

  Totul a început acum jumătate de an, când lui Andrei, colegul nostru, i-a venit o idee în timp ce mânca ketchup. "Dacă s-ar fabrica veste antiglonț ce au la bază un fluid care se întărește dacă apeși pe el?" Am făcut glume pe seama asta. Apoi am lăsat ideea deoparte. Două săptămâni mai târziu însă, au început înscrierile la Company of the Year Competition 2016. Același concurs la care parte din noi, cu un an înainte, ne-am numărat printre finaliști. Ne-am apucat să facem research. "Chiar există lichide care se întăresc dacă apeși pe ele?" Și am aflat că da, există. Și se numesc fluide non-newtoniene: își măresc vâscozitatea proporțional cu forța pe care le-o aplici. Mai mult, am aflat că unul dintre ele, oobleck (suspensie de amidon), este ieftin și ușor de procurat. De îndată ce am aflat asta, primul lucru pe care l-am făcut a fost să ne înscriem în concurs. Al doilea, să comandăm câteva kilograme de oobleck (cu 7 lei de fiecare am reușit să cumpărăm 6 kg).

  Ne-am calificat în a doua etapă a competiției, iar după nenumărate încercări eșuate de a intra într-un poligon de tragere și a ne testa ideea, am reușit, însfârșit, să o facem. Un prieten de-al nostru are un pistol airsoft, și am fost extrem de entuziasmați când am aflat că era nevoie de numai 2.5 cm de oobleck pentru a opri bila de aluminiu. Când am testat cu un pistol adevărat, însă...ei bine, am descoperit că suspensia de amidon, singură, nu poate opri nici măcar un glonț de calibru 5.5 (unul dintre cele mai mici). Pe de altă parte însă, am realizat că aceasta este foarte eficientă pe post de absorbant de șoc. Atunci a fost un moment de panică. Am plecat de la poligon cu vreo 100 de fotografii și filmulețe și moralul la pământ. I-am sunat pe organizatorii concursului, care ne-au permis să ne modificăm puțin ideea pe care am folosit-o la înscriere. 

  După nenumărate brainstorming-uri și vizite la poligon, acum suntem în curs de fabricare al unui prototip și putem cu mândrie afirma faptul că avem o idee viabilă și gata de pus în practică.

  Cum ne puteți ajuta. Ce vom face cu banii?

  În prezent, echipa noastră numără 6 persoane: patru băieți și două fete. Niciun membru, fiind cu toții elevi, nu are un loc de muncă stabil și, implicit, un salariu. Am acceptat în unanimitate ca nimeni să nu primească un salariu până în momentul în care profitul realizat să nu fie suficient de mare încât să potă fi plătită întreaga echipă (6 persoane) și să se poată continua investițiile în dezvoltarea de produse noi și promovarea companiei.

  În ceea ce privește utilizarea banilor câștigați din această campanie, îi vom folosi după cum urmează:

  Banii strânși vor fi investiți în finalizarea prototipului, realizarea testelor și cercetărilor în continuare, cât și în promovarea companiei și realizarea unui videoclip de prezentare în limba engleză. 

  Recompensele vor fi livrate în maxim 30 de zile de la încheierea campaniei de crowdfunding. Dacă doriți să ne sprijiniți și altcumva decât prin intermediul unor donații, vă invităm să ne trimiteți un e-mail, fiindcă orice ajutor este binevenit! :)

  Îți mulțumim frumos pentru timpul acordat citirii acestor rânduri; de asemenea, aici este site-ul concursului la care participăm: http://www.coyc.jaeurope.org

  Loading
  X