Tren cu abur pe Valea Hârtibaciului

Un proiect din categoria Comunitate, initiat de Asociația Prietenii Mocăniței

  • 26 Mai 2015

   Au sosit traversele

    Dragi susținători,

   Traversele care ne-au sosit ieri le avem datorită oamenilor ca voi care cred în proiectul Mocăniței.

   Vă mulțumim!

   Dacă aveți prieteni doritori să ne susțină proiectul, o pot face încă 6 zile - mocănițarii mai au cadouri și pentru ei.

  • 15 Mai 2015

   Ne-am atins obiectivul, ce facem mai departe?

   Susținerea pentru proiectul mocăniței este surprinzatoare. Cu 19 zile inainte de încheierea campaniei a fost trecut pragul de 100% din suma propusă și vă mulțumim tuturor celor care ne-ați susținut până acum!

   Campania însă nu s-a incheiat, iar mocănița încă are tolba (tender-ul) plină cu cadouri pentru cei care aleg să mai susțină proiectul până în 1 iunie. Mai sunt multe de făcut la linie și la vagon...

  • 30 Apr 2015

   Traverse pentru primul kilometru

       Proiectul mocăniței se mișcă încet dar sigur spre țintă. 28 de zile scurse, 60% din sumă adunată care ne ajunge să cumparam 50 de traverse cu care putem reabilita 1km de linie. Mulțumim celor care ne-au susținut pană acum!

  Despre proiect

   Cine suntem?

  Suntem un grup de tineri voluntari, cu vârste cuprinse între 22 şi 41 de ani, de profesii diferite (studenți, arhitecți, programatori, istorici, avocati, șoferi de camion, etc.), susţinuţi de autorităţile locale şi de entuziaşti britanici, care din vara lui 2008 ne adunăm în timpul liber pentru a ne distra lucrând la calea ferată.

  Principalul nostru obiectiv este conservarea şi restaurarea treptată a patrimoniului căii ferate înguste care leagă oraşele Agnita şi Sibiu. Asta implică lucrări de întreţinere cum ar fi erbicidarea, curăţirea liniei de arbuşti, înlocuirea traverselor deteriorate, întreţinerea podurilor, întreţinerea şi restaurarea clădirilor, restaurarea materialului rulant şi relaţia cu localnicii, în acelaşi timp încercând prevenirea furturilor.

  Până acum am reușit, printre altele, diminuarea furturilor și distrugerilor, restaurarea câtorva clădiri ale căii ferate, curățarea liniei și completarea unora dintre elementele lipsă de prindere a șinelor, construirea unui adăpost pentru vagoane și restaurarea caroseriei unui vagon de călători. Totodată, în 2010 am organizat centenarul căii ferate aducând un tren cu abur pe șinele mocăniței, iar de atunci plimbăm turiștii cu drezinele pe care ni le-am construit singuri.

  Pe lângă muncă, știm să ne și distrăm. Facem excursii cu tematică feroviară, schimburi de experiență cu voluntari de la căi ferate din străinătate, organizăm expoziții foto, mese rotunde, strângeri de semnături, concursuri cu copii și am făcut chiar și un flash mob.

  Ce vrem să facem?

  În weekendul 26-27 septembrie 2015 vrem să sărbătorim Zilele Mocăniței aducând din nou un tren cu abur, de data asta pe cei 7km de linie dintre Cornățel și Hosman.

  Deși in prezent circulăm pe acest tronson cu drezinele noastre, pentru a suporta greutatea unui tren va trebui să înlocuim câteva sute de traverse putrezite, să completăm elementele lipsă de prindere a șinelor, să recondiționăm două poduri, să dezgropăm o trecere la nivel asfaltată și să completăm terasamentul cu piatră spartă. La acestea se adaugă închirierea locomotivei cu abur și logistica de transport, construirea rampelor de descărcare a materialului rulant și organizarea evenimentului. Calea ferată este totodată declarată monument istoric, iar acțiunile de mai sus vor contribui la restaurarea acestuia.

  Evenimentul se vrea a fi primul dintr-o serie care se va desfășura anual și care va aduce un beneficiu imediat agenților economici din zonă, pe termen mediu va reduce furturile prin conștientizarea localnicilor și va crește gradul de implicare a autorităților, iar pe termen lung va contribui la reabilitarea mocăniței și la dezvoltarea turistică a văii Hârtibaciului. Acțiunile din cadrul proiectului vor permite desfășurarea evenimentului și în anii următori, permițându-ne ca în viitor să ne concentrăm pe materialul rulant.

  Poți urmări progresul proiectului pe pagina noastră de Facebook:

  https://www.facebook.com/AsociatiaPrieteniiMocanitei

  Cum vom folosi fondurile primite? (5.400 RON)

  Cu fondurile strânse prin această campanie vom achiziționa traverse, material de prindere a șinelor, piatră spartă și vom plăti un contractor pentru dezgroparea și reamenajarea unei treceri la nivel cu șoseaua.

  Vă mulțumim și vă așteptăm la Zilele Mocănitei!

  Loading
  X