Transilvania Gastronomică—Food Culture Festival

Un proiect din categoria Comunitate, initiat de Cristian Valentin Cismaru

  Acest proiect nu a publicat noutati inca
  Despre proiect

  „Transilvania GastronomicăFood Culture Festival” celebrează și promovează cultura gastronomică autentică din sudul Transilvaniei prin organizarea a 13 evenimente. Acestea au loc în Sibiu, timp de trei săptămâni din perioada august—septembrie 2016. E vremea numai bună pentru ce vrem noi să facem pentru că produsele locale sunt în plin sezon și savoare, lucru la care ținem foarte mult.

  Mâncarea sănătoasă e inima acestui proiect și o celebrăm ca atare: oferim produse de sezon din soiuri tradiționale, fără conservanți, aditivi, cu indice glicemic redus, iar dintre rețete nu vor lipsi cele vegetariene și vegane.

  Experimentele culinare din cadrul „Transilvania GastronomicăFood Culture Festival” se adresează atât publicului larg și curios să facă parte dintr-un astfel de puzzle, cât și specialiștilor.

  Câteva exemple de întâlniri puse la dispoziția publicului larg, sub umbrela:
  Descoperă și înțelege cultura gastronomică locală / ENJOY & UNDERSTAND THE FOOD
  —Neighborhood Cooking (Specialități ale diverselor etnii din orașul Sibiu)
  —Dinner in the citadel (Cină în cetate: meniu inspirat de locații deosebite din centrul orașului)
  —Local Market Days (Promovarea piețelor locale ca loc de gustat și descoperit produse locale)
  —Rural County Brunch (Specialități ale regiunilor rurale din județul Sibiu)
  —Taste of Transylvania (Specialități multiculturale din Transilvania)
  —Gourmet Brunch (Rețete reinterpretate cu produse de sezon)
  —Manor Cuisine of Romania (Specialități boierești din România)

  Acțiunile dedicate specialiștilor sunt reunite sub conceptul:
  Participă la crearea identității gastronomice locale / EXPERIENCE THE FOOD & EXCHANGE KNOWLEDGE ABOUT THE FOOD 
  Sibiu City Menu (Lansarea unui meniu comun în 10 restaurante participante pentru toată perioada în care are loc festivalul)
  Meet the local producers (Întâlnire cu producătorii din zonă) 
  Lansarea unui label comun „Gust Local” pentru restaurante și producători din sudul Transilvaniei
  Masă rotundă pe tema New Transylvanian Cuisine
  Award Gala (Gală de premiere pentru 5 categorii) 
  Live cooking performance pentru tinerii bucatari

  Povestea „Transilvania GastronomicăFood Culture Festival” a început încă din 2008, an în care am strâns informații relevante despre produsele care definesc zona, dar am făcut eforturi consistente și în găsirea rețetelor vechi sau uitate, pe care le preparăm alături de diverse comunități rurale. De data aceasta, ele se regăsesc într-o agendă separată, aflată la a noua ediție.

  Am debutat cu festivalul în 2015, iar anul acesta ne-am propus să îi atragem în povestea noastră și pe cei din mediul urban. Altfel spus, să îi aducem mai aproape de produsele și rețetele specifice zonei. Tot demersul are la bază principiul Slow Food, prin care dorim să descoperim geografic produsele și bucătăria locală. Am identificat 11 influențe culturale de seamă: românească, săsească, maghiară, armenească, everiască, rroma, austriacă, turcească, rusească, franceză și grecească. Astfel, toate evenimentele sunt concentrate pe valoarea și diversitatea culturii gastronomice locale.

  Experiența memorabilă de care au parte cei care vin la „Transilvania GastronomicăFood Culture Festival” au ca fundament cinci principii solide:

  #1Evenimentele de cultură gastronomică sunt conceptualizate, adică dau întotodeauna participantului un motiv pentru a trăi această experiență prin povești legate de producător, produse și rețete. Încercăm să prezentăm și redăm cât mai fidel personalitatea și specificul spațiului cultural local prin designul mâncărurilor, creând astfel o amintire care merită împărtășită și retrăită.

  #2Fiecare eveniment are propriul context senzorial, aspect care facilitează realizarea unui cadru de cunoaștere culturală pentru produsele culinare. Acest context se realizează în primă fază cu ajutorul locației (imagini, mirosuri, sunete), dar și prin asocierea cu un act cultural de tipul concertelor, dansurilor, tururilor ghidate, drumețiilor sau plimbărilor.

  #3Evenimentele  au un rol social, stabilesc conexiuni și relații sociale prin munca de pregătire (desfășurată de comunitățile locale) și prin oferirea posibilității de a cunoaște gazdele și cultura acestora. Această relaționare este susținută și de politica de așezare propusă de proiect: vizitatorii trebuie să împartă mesele, băncile și păturile de picnic, iar la bufet intră în contact direct cu producătorii.

  #4Punem un accent deosebit pe promovarea diversității culturii gastronomice locale ca alternativă proprie a regiunii la standardizarea culinară și globalizarea ei.

  #5Forma meniului este într-o dinamică permanentă: recurgem la varianta brunch-ului, a atelierului culinar, a degustării sau a picnicului oferind astfel posibilitatea vizitatorului de a gusta o varietate cât mai mare de produse fără a impune un meniu clasic. 

  Întregul demers este foarte generos, atât ca efort, resurse și timp, cât și ca impact,  iar noi estimăm că bugetul cumulat va depăși anul acesta 20.000 EUR. La prima sa ediție, proiectul a fost finațat prin Agenda Culturală a Primăriei Sibiu, dar și din fonduri proprii.

  Miza noastră este ca această campanie de crowdfunding să ne ajute să strângem (9.200 EUR / 41.750 Lei), urmând ca diferența să fie acoperită dintr-o finanțare publică a Primăriei Sibiu și surse proprii. Cu aceste fonduri vrem să acoperim cheltuielile cu tipărituri (meniuri, flyere, postere) și documentarea foto și video a evenimentelor dar și unele legate de închirierea unor locații și echipamente. 

  Mai multe despre proiectul „Transilvania GastronomicăFood Culture Festival” și ce am făcut deja anul trecut aflați pe : http://mytransylvania.ro si pe Facebook

  Ne bucurăm de mâncatul împreună!
  Cristian Valentin Cismaru

  Loading
  X