SIBIU INTERNATIONAL FRINGE FESTIVAL

Un proiect din categoria Teatru, initiat de catalin grigoras

  Acest proiect nu a publicat noutati inca
  Despre proiect

  Asociatia Internationala de Tineret BECOME Sibiu organizeaza în perioada 1 iulie – 15 iulie 2014 cea de-a 9 editie a Sibiu International Fringe Festival.

  Asociatia numara 37 de membri, actori si muzicieni implicati in organizarea diferitelor proiecte culturale proprii.

  Tema din acest an a festivalului este „libertate / freedom”. Timp de două săptămâni, festivalul își propune să transforme Sibiul în capitala teatrului independent, aducând aici spectacole, performance-uri, concerte şi experimente teatrale atât din ţară cât şi din străinătate.

  SIBIU FRINGE este un festival dedicat artelor spectacolului, dedicat tuturor proiectelor culturale independente şi urmăreşte promovarea inovaţiei precum şi libertatea creaţiei.

  SIBIU FRINGE devine treptat un forum puternic ce aduce împreună cei mai creativi şi talentaţi artişti pentru a împărtăşi experienţe, idei şi resurse. De aceea gândim la fiecare ediţie programe de evenimente care să aducă bucurie şi inspiraţie atât artiştilor invitaţi cât şi publicului sibian.

  Având în vedere orientarea europeană şi internaţională în domeniul teatrului bugetat de stat, încercarea de a dezvolta un festival de genul ăsta vine ca să impulsioneze companiile de artele spectacolului independente din Sibiu, şi din ţară. 


  Ce inseamna FRINGE?

  In 1947 la Edinburgh, 8 trupe de teatru au dat valoare cuvântului „fringe”. La vremea aceea artiştii scoţieni nu au primit autorizaţie să joace în cadrul festivalului de teatru in centrul oraşului, din anumite interese culturale locale. Şi-au zis FRINGE (margine) şi au început să joace pe marginea oraşului. Povestea merge mai departe. Asemeni modelului scoţian ia naştere şi la Sibiu fenomenul FRINGE. 

  Astazi, festivalul FRINGE de la Edinburgh este cel mai mare din lume. In Romania FRINGE este strans legat de teatrul independent.

  De ce SIBIU FRINGE? 

  • Sibiu Fringe urmăreşte un model deja consacrat pe plan internaţional şi anume Festivalul de Fringe de la Edinburgh, Scoţia
  • Sibiu Fringe devine o platformă serioasă în zona independentă a artelor spectacolului
  • Actorii şi muzicienii care activează în zona independentă sunt în creştere de la an la an 

  Ce aduce nou festivalul in peisajul autohton?

  Sibiu Fringe pune bazele unui nou sistem de funcţionare a teatrului în România.

  Toate companiile de teatru din festival sunt platite exclusiv din vanzarea de bilete. In acelasi timp constientizarea spectatorului ca trebuie sa plateasca bilet este prioritara. De exemplu: in UE sau SUA donatorii si cumparatorii de bilete joaca un rol foarte important in astfel de manifestari. 

  Spectacolele din programul festivalului sunt exclusiv create in sistem independent, din banii personali ai echipei de lucru sau din donatiile iubitorilor de teatru.

  Printre cei care se vor urca pe scena in acest an se numara: Teatrul in Culise Bucuresti, Lorgean Theatre Bucuresti, Teatrul Artemotion Oradea, ReAct Cluj Napoca, REACTOR Cluj Napoca, UNTEATRU Bucuresti, Teatrul particular Brasov, Teatrul de Arta Bucuresti, Compania de Teatru BECOME Sibiu.

  In fiecare an invitam si un spectacol independent creat de mari actori romani. Anul acesta vor veni la Sibiu, Oana Pellea si Mihai Gruia Sandu. Nu vor lipsi din program workshopuri, lansari de carte, expozitii sau spectacole lectura.

  Mai multe detalii despre programul din acest an: www.sbfringe.ro.

  Mai multe detalii si fotografii din editiile anterioare: https://www.facebook.com/sbfringe?ref=tn_tnmn.


  Despre bugetul Sibiu Fringe

  Bugetul festivalului se ridica la peste 30.000 RON. 

  Teatrele ce vor veni la Sibiu isi vor suporta transportul, iar la Sibiu vor incasa banii din biletele vandute pentru spectacolele jucate de fiecare. Festivalul acopera cazarea si masa participantilor, ofera locatiile de joc, inchiriaza aparatura pentru spectacole, printeaza materialele publicitare, pregateste detaliile tehnice pentru spectacole.

  Fara partenerii si sponsorii Fringe-ului si fara donatiile prietenilor fringe acest festival nu ar avea loc. 

  • Partenerii principali ai festivalului sunt: Inter ART Concept, ADORE Sibiu, SIMPA Sibiu, DJST Sibiu
  • Parteneri media: TVR Cluj, Radio zu, Radio Romania Cultural, Getica Sibiu, Eventya

  Cei 4000 RON adunati prin aceasta campanie de crowdfunding vor acoperi o parte din inchiriatul aparaturii si echipamentelor tehnice (reflectoare, proiectoare, sistem sonorizare pentru diferite locatii care nu au asa ceva).  Mai multe detalii despre Asociatia Internationala de Tineret BECOME Sibiu precum si despre proiectele derulate gasiti aici:

  https://www.facebook.com/Teatrubecome?fref=ts

  https://www.facebook.com/radunechifor.naist?fref=ts

  https://www.facebook.com/pages/Asociatia-de-tineret-Become-youth-and-arts/148658691849395?fref=ts


  Proiecte derulate in 2014

  • IDEA - implicarea tinerilor in aspectele democratice si civile (proiect castigat cu finantare europeana)
  • Simply the Best - povestea naiului (proiect castigat cu finantare locala, donatii, sponsori) 
  • Stagiunea de Teatru (cu finantare doar din vanzarea de bilete, donatii sau sponsori)
  Loading
  X