Focus Atelier 2016

Un proiect din categoria Educatie, initiat de Asociatia RECIPROCA

  • 25 Feb 2016

   Focus Atelier 2016 a fost finanțat cu 106% din suma propusă. Mulțumim!

   Campania noastră de crowdfunding a ajuns la final! Datorită vouă am reușit să strângem suma de 9 570 de lei. Vă mulțumim tuturor pentru susținere. Fără voi, Focus Atelier 2016 nu s-ar fi materializat niciodată. Apreciem fiecare contribuție și suntem recunoscători, înainte de toate, fiindcă ați crezut în proiectul nostru. Prin urmare, dorim să vă asigurăm încă o dată că ajutorul pe care ni l-ați dat contează enorm, nu doar din punct de vedere material, ci și ca mărturie a încrederii comunității în utilitatea unui asemenea demers. Toate atelierele, dezbaterile, proiecțiile și spectacolele lunii martie au fost gândite prin prisma impactului lor comunitar. Toate evenimentele incluse în program vi se adresează nemijlocit și sunt, sperăm, un pas spre o abordare mai sănătoasă a subiectelor care ne afectează pe toți, zi de zi. Vă invităm, așadar, să vă petreceți luna martie alături de noi. Împreună vom pune sub semnul întrebării sisteme educaționale, idei primite de-a gata, certitudini de manual și convingeri prefabricate. Împreună vom învăța, vom discuta, vom polemiza, vom gândi, în același timp jucându-ne, comunicând și colaborând. Nu în ultimul rând, împreună ne vom folosi imaginația pentru a contribui, pe cât posibil, la schimbarea lumii în care trăim. Mulțumim!
  • 19 Feb 2016

   Am atins suma pe care ne-am propus-o!

   Azi, 19 februarie, datorită vouă, am ajuns la suma de 9.120 RON! Ne-am propus să strângem 9.000 de lei și iată, îi avem cu o săptămână înainte de finalizarea campaniei. Vă asigurăm că banii vor fi folosiți conform normelor de bună practică și că dumneavoastră ați contrbuit la achitarea câtorva onorarii și a plăților de transport pentru invitații noștri. Ați susținut platforma Focus Atelier 2016, ceea ce înseamnă că în luna martie a acestui an, la Cluj Napoca, vor avea loc, fără probleme, 5 ateliere în secțiunea Atelier, 6 ateliere în secțiunea Schimb, 5 proiecții de film în secțiunea Documentar, 5 dezbateri în secțiunea Dezbatere, și 6 spectacole de teatru în secțiunea Spectacol (Troc- Rețea de teatru educativ). Pentru mai multe detalii vă invităm pe site-ul nostru, www.focusatelier.ro iar dacă vreți să participați la ateliere, nu uitați că înscrierile sunt până pe 25 februarie! Vă așteptăm la evenimentele noastre și vă mulțumim încă o dată pentru încredere! 

  • 18 Feb 2016

   100 de susținători!

   Suntem în ultima săptămână de campanie și am ajuns la 100 de suținători! Le mulțumim tuturor oferindu-le colecția noastră de fotografii, postate de fiecare dată pe Facebook! 

  • 10 Feb 2016

   Am ajuns la 50%!

   Am ajuns la 50% cu ajutorul a 60 de susținători. Suntem la mijlocul campaniei și în toiul pregătirii evenimentului din luna martie. Mulțumim tuturor donatorilor și vrem să îi nominalizăm pe oamenii din spatele campaniei noastre și din spatele identității noastre vizuale.

   - Logo-ul Focus Atelier este semnat de Eugen Coșorean. El ni l-a conceptualizat iar noi, când l-am văzut, ne-am bucurat și brusc, l-am pus pe verde. Mulțumim, Eugen!

   - Site-ul http://focusatelier.ro/ a fost lucrat de Claudiu Antohi, prieten de nădejde care a donat anul trecut câțiva bănuți iar anul ăsta, un site întreg. Alături de Claudiu și de orele lui muncite i se alătură Denisa Nistor, așa încât site-ul arată, se pare, destul de bine. Mulțumim, Claudiu! Mulțumim, Denisa!

   - Materialele video pe care le-ați văzut pe Facebook, sau cele care rulează pe site sau cele pe care urmează să le mai vedeți sunt gândite/montate/filmate de echipa voluntară de prieteni Radu Bogdan (Mowgli), Ioana Pop (Ofelia) și Vlad Cantoreanu (Canto). Mulțumim! 

   - Afișele Focus Atelier, pe care le veți vedea curând prin Cluj și prin on-line, au fost cu migală și răbdare create de Dani Negrea. La fel și broșura-program care va ajunge la voi cât mai curând! Mulțumim, Dani! Uite, punem niște mostre din munca ta aici, că ne mândrim cu ea!

  Despre proiect

  Cine suntem?

  Reciproca este un ONG înființat la începutul anului 2014 cu scopul dezvoltării climatului cultural și responsabilității sociale. Reciproca este fondată de tineri artiști și profesioniști care împărtășesc pasiunea pentru lucrul direcționat spre comunitate și pentru conectarea oamenilor din jur. Lorand Maxim și Leta Popescu sunt regizori emergenți interesați de probleme sociale actuale. Oana Hodade este actriță și scriitoare, coordonatoarea mai multor proiecte interdisciplinare (LeCtura, Ideilada, GOG-librărie vie). Lucia Mărneanu este performer și grafician, interesată de arta socială și comunitară. Radu Bogdan este producător media și video editor, pasionat de media și de comunicare. Atilla Almási este light designer și sound designer interesat de performance și de cinema.

  Focus Atelier este cel mai amplu proiect al nostru, în care ne-am unit forțele.

  Ce este Focus Atelier?

  Focus Atelier este o platformă prin care susținem o lună maraton de ateliere și dezbateri.

  Mizăm pe relevanța temelor abordate, pe interdisciplinaritate și pe deschiderea evenimentelor către orice persoană doritoare. Nu dorim ca situația economică să reprezinte un impediment pentru a lua parte la evenimente, a te exprima și a învăța ceea ce dorești. Propunem un proces de educare voluntară, bazat pe curiozitate și pe plăcerea de a cunoaște. Din aceste motive, participarea la oricare dintre evenimentele Focus Atelier este gratuită.

  Prima ediție a Focus Atelier s-a desfășurat anul trecut, pe întreaga durată a lunii martie. În 2015, tema atelierelor și dezbaterilor a fost dinamica artă-societate. Anul acesta vorbim despre educație.

  Ce se întâmplă în Focus Atelier 2016?

  În 2016 vom avea patru secțiuni:

  1. ATELIER

  2. DEZBATERE

  3. SCHIMB

  4. TROC - rețea de teatru educativ

  În secțiunea ATELIER se vor organiza cinci ateliere:

  • Teatrul Comunităților Participative susținut de Radu Apostol și Mihaela Michailov - are drept scop dobândirea unor cunoștințe și abilități în elaborarea și aplicarea unui proiect de lucru cu o anume comunitate.
  • Knowing your rights and Herstory susținut de Milena Nikolic - oferă participanților cunoștințe, abordări critice și soluții privind problema egalității de gen.
  • Arta de a fi Spectator susținut de Miruna Runcan - se axează pe experiența receptării producțiilor teatrale și cinematografice din perspectiva spectatorului, țintind spre stimularea abilităților perceptive și analitice.
  • The feedback method susținut de Sonja Jokiniemi - dedicat atât artiștilor, cât și amatorilor, atelierul oferă hint-uri în furnizarea unui feedback relevant și productiv pentru cei implicați în realizarea unui performance sau a unui spectacol.
  • Teatru Forum & Teatru Invizibil susținut de George Wielgus - un sistem de jocuri și exerciții prin care participanții se pot detaşa de felul în care acționează în societate, pot reconstitui și analiza consecințele acțiunilor lor.

  În secțiunea DEZBATERE vă invităm să discutăm despre:

  • Pedagogia teatrală. Teatrul copiilor și adolescenților-se va pune în discuție lipsa repertorială a spectacolelor care au în centru problematici ale copilăriei și ale adolescenței.
  • Egalitate de gen. Unde ne situăm? - se vor pune în discuție subiecte precum sexismul, lookismul și machismul, încercând să identificăm în ce măsură putem racorda discursul despre egalitatea de gen la realitatea societății românești.
  • Pedagogie și egalitate socială - se vor pune în discuție metodele abordate în diferite demersuri educaționale și responsibilitatea pe care acestea o au față de echilibrul social.
  • Crize și alternative educaționale - încheiând luna maraton, este gândită ca o încercare de a retrasa motivația, necesitatea și sustenabilitatea unui demers ca Focus Atelier.

  În secțiunea SCHIMB se vor desfășura 5 ateliere susținute oamenii care au răspuns apelului nostru de a fi trainer și a susține propriul lor atelier, pe tema aleasă de ei. Pe langă acestea, vom pune în contact tinerii din liceele tehnice cu comunitatea Cluj Makers. Aceștia vor beneficia gratuit de atelierul 3DD (3 Days Design) susținut de inginerii Cluj Makers.

  În secțiunea TROC - Rețea de Teatru Educativ, 5 spectacole se vor deplasa pe traseul București - Cluj – Sibiu:

  • Față de drepturi, producție Centrul de Teatru Educațional Replika - București, se va juca la Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca.
  • Amintiri din epoca de școală, producție Asocoația A.D.O. și Teatrul de Comedie, se va juca la Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca.
  • Copii Răi, producție Centrul de Teatru Educațional Replika - București, se va juca la Teatrul Gong, Sibiu. 
  • Dispariția, producție Reactor de creație și experiment și Asociația Reciproca, Cluj-Napoca, se va juca la Centrul de Teatru Educațional Replika, București.
  • Nu cred că o să îmi treacă vreodată, producție Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca, se va juca la Teatrul Gong, Sibiu.

  Pentru detalii amănunțite ale secțiunilor noastre, ce înseamnă fiecare în parte și de ce am dorit să o realizăm, puteți accesa brosura de prezentare Focus Atelier 2016.

  De ce avem nevoie de tine?

  Realizarea proiectului Focus Atelier implică o sumă de 62.000 de lei (14.000 de euro) menită să acopere: necesitățile de cazare, transportul național și internațional, masa și onorariile celor 6 traineri; costurile de logistică și de promovare - spații, aparatură tehnică, realizarea de afișe și broșuri, graphic și web design; remunerațiile echipei de proiect și ale colaboratorilor.

  Multiple asociații culturale, spații de artă și instituții de învățământ s-au arătat solidare demersului nostru. Am reușit să acoperim mai mult de jumătate din această sumă grație parteneriatelor și a facilităților primite. În continuare căutăm fonduri pentru a acoperi încă 35% din totalul minim necesar desfășurării proiectului. Prin sprijinul vostru dorim să acoperim categoriile din buget față de care întâmpinăm cele mai mari dificultăți. Acestea reprezintă transportul internațional al trainerilor, transportul spectacolelor de teatru și remunerațiile echipei de intership și ale colaboratorilor noștrii.

  Împreună putem crea cadrul în care suntem cu toții studenți și profesori, în care învățăm liber unii de la alții și în care a cunoște înseamnă experiment și creativitate. Prin contribuția voastră dezvoltați o educație alternativă, responsabilă față de comunitate și de membrii acesteia. 

  Mulțumiri

  Pentru filmare, editare, și concept le mulțumim prietenilor noștri Ioana Pop, Radu Bogdan și Denisa Nistor. Pentru ce înseamnă organizarea Focus Atelier mulțumim: Carina Bunea, Emma Dima, Răzvan Cîmpean, Ani Mărincean, Ioana Sileanu.

  Sponsori și Parteneri  

  Administrația Fondului Cultural Național; Teatrul Gong (Sibiu); Centrul de Teatru Educațional Replika; Reboot the Roots; Sfera Donatorilor din Transilvania; Niște Oameni; Spațiul Reactor de Creație și Experiment; Cluj Makers; Zug Zone;  Fabrica de Pensule; ColectivA; Casa Tranzit; Tranzit.ro; Fundația Desire; Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca; Facultatea de Sociologie; Casino – Centrul de cultură urbană – Cluj Napoca; 

  Loading
  X