Casa solară EFdeN

Un proiect din categoria Mediu, initiat de EFdeN

  • 30 Iun 2014

   Mulțumim!

   Ajutorul pe care comunitatea crestemidei.ro este unul foarte valoros pentru noi. Iar aici nu ne referim la partea financiară, desigur și ea foarte importantă, dar la faptul că această campanie ne-a demonstrat încă o dată că toate eforturile noastre pentru a aduce locuirea viitorului și în  România sunt apreciate și înțelese. Celor 37 de persoane care ne-au fost alături, dar și tuturor celor care poate ne-au transmis, poate, un simplu ”BRAVO!”, le promitem că noi vom lupta în continuare pentru un viitor mai verde pentru România și mai bun pentru noi toți.

   Și pentru că vrem să vă asigurăm că ne respectăm promisiunile, vă invităm pe toți astăzi, începând cu ora 15:00, ora României, să ne urmăriți LIVE din La Cite du Soleil chiar aici

  • 22 Iun 2014

   Inovație românească pe tărâmurile Regelui Soare

   Suntem deja de o săptămână în Versailles, pe domeniile palatului regelui Ludovic al XIV, Regele Soarelui, locul prielnic pentru a clădi satul solar, orașul viitorului pe care îl prezintă ediția 2014 a Solar Decathlon Europe. Împreună cu încă 19 echipe construim de zor, 24 de ore din 24, fiecare dintre echipe o altfel de casă a viitorului. Împreună prezentăm peste 20 de alternative pentru o dezvoltare sustenabilă a comunităților la nivel mondial.

   Deși suntem plecați doar de o săptămână, deja ne e dor de casă, de România, de prieteni. Dar știm că suntem aici cu scopul de a câștiga o competiție de talie internațională și de a demonstra tuturor că și în România inovația nu este un lucru greu de atins. Și pentru că deja au început să vină vizitatori, trebuia să ne facem remarcați și noi într-un fel. Astfel, cum putea arăta mai bine lumii întregi că noi suntem reprezentanta României dacă nu prin montarea unui steag pe acoperișul casei?!?

   Un alt lucru ce ne-a înveselit azi dimineață și ne-a dat forțe noi de a continua construcția prototipului a fost primirea pachetului de la colegii noștri din România. Deși ne-am dorit enorm de mult să mergem toți 70 de membri ai echipei pentru a arăta întregii lumi cât de uniți suntem, din păcate nu ne-am putut atinge acest obiectiv. Dar ei nu ne-au uitat și astăzi am primit, pe lângă steagul României, mesaje de încurajare și un citat al lui Constantin Brâncuși:

   ”Muncește ca un sclav, poruncește ca un rege, creează ca un zeu.”

   Parcă toată oboseala și stresul acumulate în aceste zile au dispărut și toți am strigat în cor: Hai România! Nu ne-a rămas decât să dăm fuga pe situl de construcție, să montăm steagul pe acoperiș și să ne apucăm de cea de-a șaptea zi de construcție. Dar toate aceste cu zâmbetul pe buze!

   Ni s-a confirmat încă o dată misiunea pentru care luptăm aici: să terminăm de asamblat casa viitorului, să arătăm că un grup de studenți nu este în stare numai să construiască o casă solară, ci chiar să aducă inovația în România și să își reprezinte cu mândrie țara!

  • 20 Iun 2014

   Magia din La Cite du Soleil

   Cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla unei echipe de studenți care a lucrat mai bine de 2 ani la un proiect extrem de complex este să îl vadă devenind realitate. Este realmente magic tot ce se întâmplă aici, la Versailles, în La Cite du Soleil: 20 de echipe care construiesc 20 de case incredibile, vizite continue ale autorităților și cele mai importante publicații din întreaga lume, România care se ridică la înălțimea așteptărilor unora dintre cei mai mari specialiști la nivel mondial! 

   Pe 16 am avut primul contact cu toți cei implicați la Solar Decathlon Europe. La ceremonia de primire ne-am bucurat să auzim de implicarea totală a Guvernului Francez în această competiție. 

   [Welcome Ceremony] from SD Europe on Vimeo.


   Următoarele 5 zile au fost dedicate reasamblării prototipului, iar acum suntem exact în stadiul pe care l-am atins în Băneasa Shopping City. Muncim cu drag și spor, în 3 ture pe zi, pentru a ne asigura că vom termina prototipul în timpul alocat de doar 9 zile. În același timp, colegii rămași în România se ocupă de ultimele detalii organizatorice, ca igienizarea siturilor pe care am lucrat în țară sau trimiterea de pachete spre Franța. Cu toții ne punem mare bază în această campanie de crowdfunding pentru a reuși să ne reunim cu toții în La Cite du Soleil și pentru ca, în mai puțin de 5 zile, să ne admirăm creația la care am muncit împreună.

   Cu voi restul, pentru că vrem să vă mulțumim personal pentru tot ajutorul, ne vedem pe 27 iunie, LIVE, din căsuța EFdeN!

  • 11 Iun 2014

   Cadourile pentru susținătorii noștri!

   Numele unuia dintre primii susținători ai campaniei noastre pe crestemidei.ro! 

   Vă mulțumim pentru că prin fiecare dintre voi suntem cu unul, doi, trei pași mai aproape de îndeplinirea scopului. 

   În timp ce suntem la doar câteva zile de momentul plecării, primii donatori își pot regăsi numele pe caștile de șantier ale EFdeN-iștilor! Vizitează-ne pe Facebook pentru a-i vedea pe toți. Și nu uita, dacă îți regăsești numele într-una din poze, nu ezita să dai tag paginii tale, să le arăți și prietenilor isprava ta!


   Mulțumim din nou!


  • 04 Iun 2014

   Orașul viitorului în viziunea EFdeN

   Au rămas 23 de zile până la finalul campaniei, iar proiectul nostru a impresionat deja 20 de viitori Ziditori de Onoare ai Viitorului!

   EFdeN dorește să își ducă visul și proiectul mai departe, să-l transforme în realitate și să creeze comunitățile sustenabile, acolo unde natura își are locul bine stabilit. Cum arată acestea? În viziunea EFdeN... așa !

   Vrei și tu ca această viziune să devină realitate? Urmărește-ne pe platforma www.crestemidei.ro  sau pe Facebook la www.facebook.com/EFdeN !

   Și nu uita! Donează în continuare, încă mai avem timp, iar tu poți face parte din aventura noastră la Versailles!

    

  Despre proiect

  Ambiție susținută de muncă și dăruire

  Suntem 70 de studenţi din diferite domenii de activitate – arhitectură, inginerie, comunicare, design – care au o misiune comună: de a da un nou înţeles vieţii urbane şi de a oferi o nouă abordare a responsabilităţii faţă de mediu.

  Suntem o echipă de studenți care împreună şi-a propus să continue o iniţiativă începută odată cu echipa PRISPA, participantă la ediţia din 2012 a Solar Decathlon Europe, proiect ce a devenit o alternativă sustenabilă şi inovatoare pentru revitalizarea modului de viaţă rurală din România. Am îndrăznit să încercăm, am proiectat o casă, un vis, iar acum îl transformăm în realitate. Astfel, EFdeN devine la rândul său, un proiect ce depăşeşte nivelul teoriei și își propune ca prin informare şi puterea exemplului să educe comportamente şi să schimbe mentalităţi cu privire la natură şi responsabilitatea faţă de mediu.

  Dincolo de dezvoltarea personală, suntem motivați de dorința de a arăta lumii întregi că și în România performanța este posibilă, în orice domeniu. Încă pe băncile facultății, compensăm prin muncă lipsa de experiență și ne ambiționăm să reușim într-un mediu competitiv. Ne dorim să putem înscrie Bucureștiul în rândul capitalelor europene, iar România cât mai sus.


  Proiectăm și construim pentru comunitățile viitorului

  EFdeN, unde N este Natura este răspunsul nostru la problemele presante ale Bucureștiului, iar mai departe, pentru marile orașe ale României și din lume. Obiectivul nostru este densificarea locuirii în București prin susținerea dezvoltării policentrice a Capitalei, creșterea mobilității în oraș și crearea de comunități sustenabile, totul în cadrul unui proces de apropiere între individ și natură. Totodată, ne propunem să schimbăm mentalități în ceea ce privește folosirea resurselor regenerabile și protejarea mediului înconjurător.


  O viziune, o misiune, un vis ce devine realitate

  Primul nostru pas în acest demers este construcţia unui prototip de casă solară, eficientă energetic, sustenabilă şi inteligentă ce va reprezenta România la ediţia din vara anului 2014 a Solar Decathlon Europe. 

  Adaptăm o casă solară eficientă energetic, în puncte-cheie ale oraşului, făcând un pas sustenabil către natură.

  Am pornit de la provocarea propusă de Solar Decathlon Europe, mai exact aceea de a revitaliza viaţa urbană şi totodată de a găsi soluţii pentru probleme specifice acestor zone. Astfel, EFdeN propune o locuinţă solară, eficientă din punct de vedere energetic, sustenabilă şi inteligentă, destinată fostelor situri industriale, astăzi abandonate, din Bucureşti. Aceste zone de tip brownfield sunt amplasate în puncte cheie ale oraşului, conectate la reţeaua de transport urban și care prin poziționarea lor fac posibilă o dezvoltare urbană policentrică, devenind ulterior puncte aflate în mijlocul destinațiilor de interes ale cetățenilor.


  Dincolo de problemele de ordin urbanistic, am remarcat că, de-a lungul timpului, legătura dintre om și natură s-a pierdut undeva între betoanele orașului. EFdeN își propune să reclădească acea comuniune și să readucă natura înapoi în casele oamenilor. Cum am transpus noi acest lucru în proiectul nostru? Prin elemental architectural central integrat, o inovație în domeniul clădirilor eficiente energetic. Această zonă este multifuncţională deoarece serveşte atât ca un spaţiu de relaxare, cât şi ca zonă dedicată conceptului de urban farming, unde poți crește plante aromatice, leguminoase sau de decor. Mai mult, în varianta industrializată reprezintă un generator de comunităţi deoarece devine un pretext de întâlnire, un scop și o activitate a comunității.

  Susținem conceptul unui București policentric, dezvoltând locurile abandonate din oraș prin construirea pe aceste spații a unor adevărate cartiere sustenabile și a unei rețele de transport a cărei funcționalitate să se bazeze pe energia provenită din surse regenerabile.  


  Avem nevoie de tine!

  Donând pentru cauza noastră susții, în primul rând, un proiect inedit în mediul educațional românesc, dar mai ales o initiativă pentru viitor; pentru viitorul unui oraş mai verde și pentru conştientizarea importanţei unui stil de viaţă sustenabil.

  Ai șansa să reprezinți, împreună cu noi, România și imaginea ei în lume, așa că ajută-ne să o schimbăm în bine! Vrem să dovedim că inovația produsă de studenții români poate concura pe plan mondial.

  Iar la sfârșit…

  Vom utiliza fondurile primite pentru a face acest proiect posibil. Mai avem doar câțiva pași până la Versailles, pentru a participa la competiţia Solar Decathlon Europe 2014, iar fiecare dintre voi are posibilitatea să ne ajute să îi facem.

  Tu vei fi motivul datorită căruia la Versailles, în Cite du Soleil, România va avea un steag ridicat cu mândrie. Fondurile primite vor asigura cheltuieli de transport și cazare pentru membrii EFdeN, care alături de celelalte echipe participante din toată lumea va construi prototipul unei case ce va schimba fața Bucureștiului și a mediului urban din România! Banii primiți vor susține o echipă pe toată durata șederii noastre în Franța, timp în care vom asambla casa, o vom prezenta publicului larg și apoi o vom demonta și readuce în România, alături de eroi și rezultatele lor.

  Iar pentru că ne dorim să îți mulțumim chiar de la fața locului, pe data de 27 iunie te invităm la o sesiune live, chiar din Cite du Soleil, cu toată echipa, din casa viitorului pe care tu ne-ai ajutat să o transformăm în realitate! 


  Fie că ne-ai ajutat prin donarea unei sume de bani, sau daca pur și simplu ți-a plăcut proiectul nostru, poți oricând să ne urmărești activitatea pe pagina noastră de Facebook. Iar ca să afli mai multe detalii despre noi poți vizita site-ul www.efden.org!

  Loading
  X